Från blinkande elektronik till en internationell karriär

Filip stegovic

Text: Filip Stekovic

Efter tre år i Kanada på Consat Telematics i Sudbury, nära Toronto, är projektledaren Filip Stekovic hemma igen och mitt uppe i nya spännande uppdrag i både Sverige och Norge. Här berättar han om möjligheterna Consat kunnat erbjuda för någon som vågar äventyret, vill mycket och gärna kavlar upp ärmarna.

Jag är uppvuxen i en familj där man tidigt fått lära sig värdet av att jobba. Genom livet har jag haft med mig värderingen om att hårt arbete lönar sig och att man alltid ska försöka jobba smart efter en plan.

Bilden av vilken bransch jag skulle satsa på, klarnade först vid upptäckten av mitt eget teknikintresse och när jag insåg hur mycket jag gillar att ta mig an svåra uppgifter. Att jag valde en väg inom ingenjörsbranschen beror framför allt på att jag gillar att lösa problem.

Som person har jag alltid gillat att prova på nya saker, inom såväl sport och musik som resor och ny teknik. Under universitetsperioden gick jag en bred IT-utbildning med ämnen som programmering, affärsutveckling och projektledning. Vi hade dessutom löpande kontakt med internationella bolag. Utbildningen visade sig vara relevant och framtidssäker när funderingarna på hur jag skulle nyttja den i arbetslivet började ta form.

Detta kommer inte att bli tråkigt

En sak jag var säker på när det var dags att söka jobb, var att jag ville jobba med systemutveckling. Men jag var inte fast i någon specifik roll, stad eller något specifikt företag och det gav mig friheten att söka jobb var som helst. När man lämnar fältet öppet på det sättet känner man sig fri.

En av tjänsterna jag sökte var som testingenjör på Consat Telematics i Göteborg och vid intervjun kände jag direkt att det var något att satsa på. Min första upplevelse av Consat Telematics var av all blinkande elektronik, skyltar, passagerarräknarsensorer…. Ett stort organiserat kaos. Men det viktiga var att jag snabbt fick känslan: Det kommer inte att bli tråkigt här. När jag känner så, då känns det rätt. Som tur var kände Consat likadant.

Det första karriärsteget på Consat blev precis som jag hade hoppats. Min yrkesresa startade med test och kvalitetssäkring och det gjorde att jag kunde skapa mig en förståelse för hela kedjan – från kravställning till utveckling och slutanvändare. En positiv och viktig del av jobbet som passande mig eftersom jag är en social person, var även att jag tidigt fick ta kundkontakt.

I rollen jag hade fanns utmaningar och stimulerande arbetsuppgifter, vilket gjorde att jag aldrig blev uttråkad eller stirrade på klockan. Om man hoppas att tiden ska gå fortare, då är det dags att byta omgivning och ta sig an en ny utmaning. När det har hänt mig har Consat alltid kunnat erbjuda den där nya utmaningen som gör det kul och spännande igen.

 

man holding a fish on a boat

Steget över Atlanten

Genom nya utmaningar och resor i jobbet öppnades möjligheten att utvecklas mer allteftersom. Jag fick åka till Tyskland för att testa Hamburgs första el-bussar, gick extrakurser och gjorde en mängd kundbesök genom resor till Norge och runtom i Sverige. Alla dessa upplevelser tillförde ny kunskap, vidgade mina vyer – och gav mersmak.

Under en av resorna passade jag på att fråga Jenny Fredér, Consats nuvarande marknadschef, om det omtalade Kanada-kontoret behövde förstärkning. Jenny tog till sig frågan och efter en kort tid öppnandes möjligheten och erbjudandet om att få flytta dit. Att få ta mig an rollen som projektledare på det kanadensiska kontoret var ännu en pusselbit i den vision jag hade vid starten på Consat. Jag ville lära mig systemet, delta i slutleveranser och skapa mer kundkontakt för att på sikt öppna möjligheten till en internationell karriär.

Mina tre år i Kanada var minst sagt över förväntan, mycket tack vare att jag snabbt hittade vägar att bredda mitt kontaktnät på. Olika konferenser och mässor ledde till att jag bland annat fick uppleva pulsen i Toronto, pussa en gädda i Newfoundland under statsceremoni, och åka skidor i Lake Louise, Alberta. Det är äventyr som många kanadensare har på sin ”bucket list”.

people skiing

Att lära sig av en Stanley Cup-vinnare

Tack vare många av de olika kunder och samarbetspartner jag träffat på under tiden i Kanada, har jag plockat med mig många lärdomar och erfarenheter. Inte minst har jag lärt sig om vikten av att lyssna och vara ödmjuk. Bussbranschen domineras av människor som oftast varit med betydligt längre än mig och har hunnit samla på sig värdefull erfarenhet. Den viktigaste lärdomen jag dragit av att resa runt så mycket och träffa nya människor, är att det alltid finns någon som är vassare och som man kan lära av. Jag har spelat ishockey sedan jag var liten och spelade förstås även i Kanada, där sporten är en stor del av kulturen. Det hann bli många matcher och stora turneringar runtom i provinsen Ontario. En profil jag lärde känna var Cory Stillman som varit med och vunnit Stanley Cup två gånger. Han var med på några träningar med sina söner, varav en spelar i NHL och en är på väg dit. Med Cory Stillman på isen åker man inte runt och tror sig vara bäst. Man tar snarare vara på chansen att lära sig av någon som kan en aning mer än en själv.

Vägledning och feedback under tiden i Kanada var en viktig grej för mig. Roger Sauve, som är ansvarig för kontoret, blev inte bara min chef utan även min mentor. Jag fick både ta del och lära mig av hans långa erfarenhet – och jag kunde komma med mina egna idéer och driva dessa. Genom projekt tillsammans med mina kanadensiska kollegor och kunder, fick jag uppleva en annan arbetskultur än vad jag var van vid i Sverige och jag plockar med mig det bästa från den.

Kockey team

En snabb vändning

När Covid-pandemin bröt ut i världen stängdes stora delar av samhället i Kanada ner. Planer på äventyr för resten av året, konferenser och alla jobbresor tog abrupt slut. Sett till att man införde strikta restriktioner och total karantän på obestämd tid, samtidigt som jag hade kvar mitt nätverk hemma i Sverige, där man inte hade lika stränga restriktioner, kände jag att det var dags att återvända.

Ännu en gång fick jag uppleva att Consat gav mig möjligheten till ytterligare nya utmaningar som projektledare för nya moderna projekt i Oslo och Jönköping.

Några enkla råd

Lockas du av mina upplevelser och har siktet inställt på en internationell karriär, finns det flera sätt att nå dit. För att skapa sig möjligheter på Consat och inom branschen i stort, finns flera olika vägar att gå. Utgå ifrån vad du tycker om att göra och ta vara på det. Våga satsa och ta chansen när möjligheter dyker upp. Det kanske inte ligger framför dig omedelbart, men med tålamod och målmedvetenhet kan det gå!

Nu är det åtta år sedan jag först klev in på arbetsintervjun och fortfarande har jag stora och spännande utmaningar framför mig. Med en uppmuntrade omgivning och nytänkande kollegor är det inte svårt att ha roligt på jobbet. Nu leder och driver jag projekt för kunder i Jönköping och Oslo, som innefattar kontakter med samarbetspartners i bland annat Holland och Kina. Och jag projektleder en del för Kanada fortfarande.

Jag tror att det är teamets och ledningens nytänkande och kompetens som gör företaget så framgångsrikt, att man kan erbjuda sina medarbetare möjligheter, som de jag fått. Med energin vi har är jag övertygad om att det blir fler roliga utmaningar.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Linkdin
Share on Twitter
WhatsApp

Leave a comment