geiser logo

Gråvattenvärmeväxlare – effektiv värmeåtervinning från gråvatten

Gråvattenvärmeväxlare – effektiv värmeåtervinning från gråvatten

Gråvatten innehåller en stor mängd energi som kan återvinnas. Med hjälp av värmeväxling av gråvatten tas värmeenergi ur det uppvärmda avloppsvattnet (gråvatten) och flyttas över till kallvattnet på väg till fastighetens varmvattenberedning. Tidigare lösningar hade en temperaturverkningsgrad på mellan 10-40%. På Consat såg vi möjligheten att nå en högre verkningsgrad i värmeåtervinningen, minskat underhållsbehov, driftsäkerhet och en enkel installation; alltsammans på en mycket liten golvyta. Därför har vi utvecklat vår egen gråvattenvärmeväxlare GEISER®.   

Användningsområde är alla fastigheter och industrier som producerar varmt eller ljummet spillvatten med begränsad kontaminering såsom badhus, livsmedelsindustri, tvätterier, men också nybyggda flerbostadshus och hotell som kan separera gråvatten från svartvatten. Hör av er så berättar vi mer!

“Att vi har nått en verkningsgrad på 70% vid lika flöden är vi otroligt stolta över”

Fördelar med Geiser® gråvattenvärmeväxlare

Fördelar med Geiser® gråvattenvärmeväxlare

Fördelarna med att använda vår Geiser® gråvattenvärmeväxlare är många. Återbetalningstid som oftast är kortare än fem år. Inbyggd energimätare så att du får gråvattenvärmeväxlarens prestanda svart på vitt och kan verifiera din investering och våra löften. Enkel att installera (Plugg & Play) och kräver minimalt underhåll som dessutom är både enkelt och lättillgängligt.

Dessutom är Geiser® utformad för att kunna installeras i trånga utrymmen. Den upptar en yta om 0,5 m2 och behöver inte mer än två meters takhöjd för att kunna installeras.

Den uppfyller rekommendationer enligt EN 1717, finns i RSK databasen och är förstås CE-märkt och godkänd på alla sätt och vis.

Kolla in filmen för en teknisk beskrivning!

Andra fördelar med Geiser® gråvatten-värmeväxlare

Andra fördelar med Geiser® gråvatten-värmeväxlare

 1. Hög stabil temperaturverkningsgrad på 70% vid lika flöden.
 2. Energimätarens information kan integreras i överordnade styrsystem med möjligheten att sätta larmgräns vid låg energirekrytering.
 3. Bypassventil på färskvattensidan tillåter dig att bestämma och ställa in det maximala tryckfallet du vill tillåta över växlaren.
 4. Integrerat vattenlås.
 5. Knivventil på gråvattenledningen som när den öppnas, backspolar rent systemet från grus och andra större partiklar och på samma gång skapar en bypass så du enkelt kan utföra service utan driftstopp.
 6. Minimalt underhåll! För optimal energirekrytering behövs tillsyn och rengöring några gånger per år. Öppna topplocket och se till så att det är rent och vid behov kan du köra ner medföljande viska på vajer genom varje rör för att få bort eventuella beläggningar.
 7. Värmeväxlaren för gråvatten är modulär och kan konstrueras med olika material för att fungera oavsett kemikaliesammansättning i gråvattnet (för industri).

Användningsområden för gråvattenvärmeväxlare

Användningsområden för gråvattenvärmeväxlare

 • Flerbostadshus (nyproduktion)
 • Badhus/Simhallar
 • Idrottshallar
 • Industriapplikationer såsom livsmedelsindustrin och tvätterier
 • Hotell & SPA
 • Vårdlokaler
Stor duschanläggning med värmeväxlare och vattenansamling under.
Värmeväxlare med ett rör som leder uppåt och en förklaring på konstruktionen.

Hur fungerar värmeväxling av gråvatten med Geiser ® ?

Hur fungerar värmeväxling av gråvatten med Geiser ® ?

En Geiser® gråvattenvärmeväxlare kan återvinna värmen från ca 15 duschar samtidigt. Genom att parallellkoppla flera värmeväxlare kan större flöden hanteras. Till exempel ett badhus med 350 000 besökare/år behöver två parallellkopplade enheter.

Värmen ur gråvattnet förvärmer helt enkelt det inkommande kallvatten på väg till varmvattenberedning. Det krävs därför mindre energi och lägre kostnad för att värma upp vattnet. Energiåtervinningen är optimerad genom den unika konstruktionen på värmeväxlaren. Läs mer om det och historien bakom Geiser och dess uppfinnare.

Vad är gråvatten?

Vad är gråvatten?

Gråvatten, ofta benämnt BDT-vatten, är ett samlingsnamn på avloppsvatten som kommer från bad, disk och tvätt. Hit hör dock inte avloppsvattnet från toaletten. Avloppsvatten från toalett innehåller förutom en massa skit en lägre värmeenergimängd och kallas i stället för svartvatten och behöver hanteras på ett annorlunda sätt.

Vill du veta om en Geiser® kan funka i ditt projekt? Hör av dig så lovar vi tre saker:

Vill du veta om en Geiser® kan funka i ditt projekt? Hör av dig så lovar vi tre saker:

 1. OM vår Geiser® inte solklart är den bästa lösningen för ditt projekt så berättar vi det.
 2. Du kommer få prata med ett proffs, inte en entusiast som pratar om ”govärme” som något annat än vilken värme som helst 😊
 3. Om vi känner att era ingångsdata är trovärdiga kommer vi kunna lämna en garanti på pay-offtid och energirekryteringen som vår Geiser® gör. Bättre beslutsunderlag än så kan du inte få.

Kontakt

Kontakt

Filip Strömgren

Filip Strömgren

Area Manager
Geiser – Greywater Heat Exchanger
Consat SES AB

Tel: +46 (0)724-65 66 73
Mail: filip.stromgren@consat.se

Andra affärsområden på Consat SES

Ruag byggnad

Energieffektivisering i byggnader

Förstudie, ombyggnation och uppföljning. Projekt som effektiviserar fastigheters energiförbrukning med kort återbetalningstid. Flera kundcase och nöjda hyresgäster. I snitt halverar vi energiförbrukningen i de fastigheter vi tar oss an.

Läs mer om Energieffektivisering på Consat SES

Mjölmask i lådor

Consat Sustainable Bio Systems

En hållbar produktion av insektsprotein. Vi har siktet inställt på nyckelfärdiga HVAC och energilösningar för fabriker samt automation för olika processteg i produktionen.

Läs mer om Sustainable Bio Systems på Consat SES.