Consat Engineering AB satsar på medicinteknik

Ulrika Lin, Business Developer inom Life Science på Consat Engineering AB.

Ulrika Lin, Business Developer för teknikområdet Life Science, driver Consats nya satsning på medicinteknik och relaterad industri.

Genom åren har Consat Engineering genomfört många olika projekt med företag i den medicintekniska branschen, och många consatiter har jobbat med sådan teknik ute hos kund. Erfarenheten och kompetensen finns i företaget men ”Life Science” är samtidigt en egen bransch med speciella behov och krav. En bransch som Consat behöver känna bättre för att nå.

Därför har Consat Engineering anställt Ulrika Lin som Business Developer för ”Life Science”-området. Hennes arbete blir att stärka Consats närvaro i branschen, bygga upp och fylla ut kompetensen inom specifika områden och göra Consat till ett självklart val för medicintekniska företag som behöver hjälp med produkt- eller produktionsutveckling.

Ulrika, som började på Consat våren 2021, kommer senast från Alten där hon lett en grupp inriktad på just Life Science. Hon har lång och varierande erfarenhet av både utvecklingsarbete och ledarskap. Och vägen till att hålla i Consats nya Life Science-satsning har löpt genom många av världens länder. Ulrika har helt enkelt gjort och sett en hel del.

Internationell turné

Som många andra Consatiter grundlade Ulrika sin tekniska karriär vid ett svenskt universitet.

-Jag gick maskinlinjen i Luleå och jobbade sedan som trainee på SKF, berättar Ulrika.

-Så såg jag en annons om ett jobb på Ericsson Hewlett Packard Telecommunications (EHPT) där man fick resa. Jag fick jobbet och lärde mig sedan programmera ”on the job”, för att anpassa EHPT:s applikationer åt olika internationella kunder. Jag kodade lite java, C och en massa skript, berättar hon.

-På min avdelning hade vi en löpande ”tävling” om vem som varit i flest länder, men där var jag kanske inte i toppen. Jag var ett par år i Grekland och så var jag i Frankrike, Sydafrika, Balkanländerna… jag höll mig ganska mycket i en tidszon, säger Ulrika och skrattar.

-Och jobbet var verkligen jättekul!

-Efter lite turer fram och tillbaka flyttade jag och min man sedan till Schweiz där vi bodde i fyra år, berättar hon.

-Jag pluggade en MBA (Master of Business Administration) där och fick jobb på Orange som Business Support Analyst. De hade EHPT:s produkter jag redan jobbat med och jag var med och vidareutvecklade och supportade dom applikationerna på Orange.

-Efter att vi fått vårt första barn valde vi att flytta hem till Sverige igen. Här fortsatte jag först på Ericsson där jag hade många olika roller och sökte mig sedan till Alten där jag började som gruppchef för inbyggda system-gruppen. Det var på Alten som min resa mot Life Science startade, berättar Ulrika.

Branscherfarenhet

På Alten byggde jag upp en inhouse-grupp på 30-35 personer som jobbade mot just Medical Device/Life Science. Vi gjorde flera jätteintressanta medicintekniska produkter, bland annat en dosimeter för medicinering där en rad kompetenser som mekanik, elektronik, etc. knöts ihop i ett projekt och en produkt. Vi behövde lära oss alla standarder och samlade en lång rad olika kompetenser under samma tak.

-Life Science är ju en bransch, det måste man komma ihåg, och organisationen i många konsultföretag är ju ofta uppbyggd efter kompetens, berättar Ulrika.

Den motsättningen skulle visa sig bli ett problem i den stora organisationen.

-Det finns många speciella kompetenser inom Life Science – laboratorieingenjörer, ingenjörer inriktade på kemi eller biologi, validering… det är mycket kvalitetsarbete QA (Quality Assurance) – eftersom det är så mycket standarder som måste följas, både i produktion och utveckling. Och det är annan nomenklatur, andra ord osv.

De här speciella kompetenserna är inte alltid lätta att marknadsföra utanför life science-området, vilket förstås kan vara ett problem på ett konsultföretag, berättar Ulrika.

-Problemet var att min branschinriktade division inte riktigt passade in i övriga organisationen som var kompetensindelad. Så vi bestämde oss efter många turer för att slå sönder divisionen och låta de anställda gå in i övriga avdelningar. Och i samband med det bestämde jag mig för att söka mig vidare.

Vägen till Consat

-Jag hade redan innan träffat Ragnar (Hallgren) på Consat – jag hade fått ett gott intryck och ville söka mig till ett jobb närmare tekniken också. Jag gillar verkligen Consats slogan ”Passionate about Technology”, säger Ulrika.

Hon pratade med Orvar (Hurtig, VD för Consat Engineering) och Ragnar och de kom fram till att en satsning på Life Science med Ulrika vid rodret kändes rätt även för Consat.

Ulrika ser goda möjligheter för Consat i branschen, både med tanke på de uppdrag man redan har i bagaget och de många kunder och partners som finns i Göteborg och i övriga landet.

-Vi har ju en Life Science hub ute hos Astra här i Göteborg med många startupföretag (GoCo). Och det finns många företag sprungna ur [Per-Ingvar] Brånemarks uppfinning av titanimplantat och förankringar, säger Ulrika.

-Men jag begränsar mig ju inte bara till Göteborg – i och runt Stockholm finns många branschföretag, berättar Ulrika.

-Det jag har gjort sedan jag började på Consat är mycket att gå igenom och samla ihop vad vi redan gjort inom det här området – och det är ju jättemycket! Många Consatveteraner sa spontant när jag frågade att ”vi kan ju inget om life science, vi har inte gjort något sånt”… men vi har ju faktiskt gjort mycket åt Astra i Stockholm, Cochlear, Wellspect, Fresenius Kabi… listan är lång! Berättar Ulrika och skrattar.

-Jag är ju, som sagt, inriktad mot en specifik bransch, som behöver många olika kompetenser. Jag tänker mig att jag kommer att bygga upp ett kärnteam runt mig för att hantera life science-branschens specifika behov men jag kommer samtidigt jobba för att de övriga kompetensavdelningarna på Consat ska kunna växa hos de här kunderna.

-Jag kommer helt enkelt vara lite av ”klistret” för life science på Consat och börjar förstås med den kompetens och de produkter vi har – vår CQV-produkt (Consats visionsystem) är ju redan etablerad, säger Ulrika.

Många möjligheter för Consat

-Jag ser tre spår just nu för arbetet, berättar hon.

-Först, att utöka affärerna där vi redan är starka – som inom mekanik och produktion. med t.ex. CQV. Ett annat spår är att få in ”inhousepaket” för att utveckla medicintekniska produkter – där kommer jag försöka hitta en person som är duktig på medicintekniska standarder, etc. som kan agera projektledare.

-Det tredje är ju att göra vårt namn känt inom branschen så alla vet att vi kan de här sakerna och har konsulter ute hos kunderna, säger Ulrika.

-Och dessutom: Jag ser även mycket möjligheter för SES här, till exempel med kunder som har problem med klimatet i sina produktionsanläggningar, säger Ulrika.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Linkdin
Share on Twitter
WhatsApp

Leave a comment