Medarbetarporträtt: Håkan Timdahl – Consats egen uppfinnarjocke

Håkan T uppfinner

I över 18 års tid har Håkan Timdahl arbetat som mekanikkonstruktör för Consat Engineering AB. Sedan många år tillbaka är han en av våra “Uppfinnar-Jockes” och ligger bland annat bakom sju patent inom produktutveckling.
– Under hela mitt liv har jag varit engagerad i teknik och innovation, därför är det särskilt kul att vara på en arbetsplats där jag får utlopp för mina intressen, säger Håkan Timdahl.

År 2003 påbörjade Håkan Timdahl sin tjänst på Consat efter att ha arbetat som maskinkonstruktör i konsultbranschen under många år inom bland annat rymdindustrin. Håkan har både en utbildning till ingenjör samt lärarexamen i industriteknik i bagaget. Än idag är han anställd på Consat inom sektionen för specialmaskiner men ibland får han arbeta med produktutveckling eftersom han har en bakgrund som verktygskonstruktör och erfarenhet av verktygsbunden tillverkning, vilket har resulterat i hela sju patent i två olika bolag.

Påhittighet som lett till patent
Fyra av patenterna tog Håkan fram åt ett av de större hygien-och hälsobolagen. Patenten berör olika mekanismer och nya funktioner i en pappersdispenser med beröringsfri utmatning.

Håkan har även åt en transportrörstillverkare utvecklat ett nytt moduluppbyggt palettsystem för hantering av olika produkter i produktionslinor. Håkan har fått patent på några av modulerna i det systemet. Det automatiserade systemet bygger på moduler som går att anpassa, vilket gör det både enkelt och smidigt att skapa både enkla och avancerade layouter för routning, balansering, buffring och positionering av paletter.

Flera av uppfinningarna som har resulterat i patent har uppkommit när Håkan har tänkt ”utanför ramarna” och han framhåller sin naturliga nyfikenhet som en av sina största styrkor i arbetet.
– Det gäller att vara påhittig och att hela tiden utveckla sitt tekniska kunnande. Hela grejen med att göra patent handlar ju om att komma på något som ingen har kommit på tidigare och det kräver en stor nyfikenhet och uppfinnesrikedom, säger Håkan Timdahl.

Alltid nya utmaningar på Consat
Trots att arbetet inom produktutveckling var minst sagt lyckat är det på avdelningen för specialmaskiner där han arbetar idag som han trivs bäst. Inför framtiden säger Håkan att han vill fortsätta att utvecklas på Consat och att den stimulerande miljön på företaget är en av de främsta anledningarna att han stannat så länge – och att han vill vara kvar även i fortsättningen.
– Det är en otroligt omväxlande arbetsplats. Man är med och styr vad det är man vill jobba med och i vissa lägen får jag vara projektledare, vilket gör att jag får ta del av vad andra avdelningar pysslar med och får en inblick i det. Vi har en väldigt hög teknisk nivå på Consat och projekten som vi tar oss an tilltalar mig eftersom det alltid innebär nya utmaningar. När problem dyker upp som vi behöver lösa är det aldrig samma som tidigare. Variationen är en stor del av det som jag tycker om helt enkelt, avslutar Håkan Timdahl.

Like this article?

Share on Facebook
Share on Linkdin
Share on Twitter
WhatsApp

Leave a comment