Vinnare av Volvo Cars Technology Award!

volvo c30 car

C30 Electric en av årets vinnare av Volvo Cars Technology Award!

 

För cirka tre år sedan initierades ett forskningsprojekt med fokus på elbilsutveckling på Volvo Personvagnar. Tre år senare har 100 av de 250 C30 Electric-bilarna tillverkats och projektet överstiger vida förväntningarna och har rönt stor internationellt uppmärksamhet. Elbilsprojektet (Electric Vehicle) är en av vinnarna i årets Volvo Cars Technology Award.

 

Elbilsprojektet har utvecklats inom Specialvagnar på VCC och ett 60-tal personer har varit med i utvecklingen av bilen. Energimyndigheten i Sverige har varit medfinansiär och projektet har väckt ett stort politiskt och internationellt intresse.

– Vi hade aldrig kunnat utveckla bilen på så kort tid om vi inte varit placerade i den lättrörliga, flexibla organisation som Specialvagnar inneburit, säger Bengt Axelsson, en av medlemmarna i teamet som utvecklat C30 Electric. Våra inhouse mjukaruutvecklare har varit nyckelspelare för att få fram bilen på så kort tid.

Elbilsprojektet har utvecklats av ett tvärfunktionellt team med medlemmar från Specialvagnar, Powertrain och experter från övriga enheter på R&D samt i ett partnerskap med Etterplan och Consat.

Efter sommaren i år startade produktionen av de 250 planerade bilar som ingår i första generationen av C30 Electric. Hittills har 100 bilar tillverkats och i vecka 15 nästa år beräknas alla 250 bilar vara färdigtillverkade.

– Bilarna leasas sedan av olika företag och används av Volvos säljbolag Vi har även en flotta på plats i Shanghai, fortsätter Bengt Axelsson.

Grundtillverkningen av C30 Electric sker i Gent därefter skeppas bilarna vidare till Göteborg för installation av drivlinan. Batterierna installeras på den plats där bränsletanken normalt sitter och under mittkonsollen. Detta innebär att bagageutrymmet kan bibehållas. Bilen laddas sedan via eluttaget och laddningen tar cirka sju timmar. Det är möjligt att köra cirka 15 mil per laddning. Maxhastigheten är 130 km/h och bilen accelererar från 0-50 km/h på fyra sekunder.

– Det unika med denna elbil är att den har alla de egenskaper som en bensin- eller dieseldriven bil. Vi har inte kompromissat vare sig när det gäller säkerhet, komfort eller körglädje. Det här är det första premium elbilen på marknaden, avslutar Bengt Axelsson.

 

Källa: Volvo Cars News

 

Like this article?

Share on Facebook
Share on Linkdin
Share on Twitter
WhatsApp

Leave a comment